Vecka 24 & 25!

Missade ju att berätta om vecka 24, så det får komma med nu när jag ska berätta om vecka 25.


Vecka 25 - I magen


Händerna är fullt utvecklade och med dem känner fostrets sig för i livmodern och utforskar navelsträngen och kroppen. Fingrarna har nu naglar.

Fostret har perioder av vakenhet och sömn. Fostrets rörelser kan kännas tydligare när du sitter upp i en avslappnad position. Hörseln har förfinats och fostret kan nu höra sin mammas röst. Kroppens ben fortsätter att förhårdna. Bebisen är nu ca 28 cm lång, och väger ca 800 gram.

 

Mamman

Graviditeten kan för många ställa till med matsmältningsbesvär. Livmodern trycker på tarmarna och hormonet progesteron gör att maten passerar magen långsammare för att öka upptagningen av näring. Resultatet blir dålig matsmältning och halsbränna.

Det kan också hända att du måste besöka toaletten oftare och att du får kramp i benen. En del kvinnor drabbas av åderbråck och hemorrojder under graviditeten.

 

MVC

Från och med vecka 25 mäter barnmorskan också livmodern. Det kallas symfus-fundusmått. Det görs genom att mäta längden från blygdbenet till livmoderns överkant på utsidan av magen. Värdet förs sen in i ett så kallat gravidogram, i din journal. Det finns en normalkurva men man behöver inte följa den exakt. Kurvan ger en bild av hur fostret växer. Ni fortsätter era besök på mödravårdscentralen regelbundet var fjärde vecka till vecka 28.


Bild

 

 

Egen bild/Anteckning

Nog om det, nu i vecka 25 så har ryggen redan börjat värka. Det spelar ingen roll om jag sitter, står eller går.
Har mest ont i svanken, och i fogarna. Det är stundvis väldigt påfrestande, och jag känner att jag gnäller en del trots att jag inte vill. Ska iaf kontakta rehabcenter, och få hjälp med ett gravidbälte och lite övningar att göra som ska hjälpa. Annrs så har de jobbiga sammandragningarna blivit betydligt bättre, de kommer bara någon gång ibland och bara om jag ansträngt mig, så det känns skönt. Även halsbrännan känns bättre, och jag har nu hittat järntabletter som funkar för mig! Så på många vis har det blivit enklare, men då har det bytts ut emot en hel del värk istället och det känns lite jobbigt, och så blir jag rädd för att det bara ska bli värre och värre.
Men vi får se, jag njuter iaf i fulla drag över min otroligt livliga bebis i magen!




I magen - Vecka 24

Även om barnet fortfarande får syre genom moderkakan så börjar lungorna att producera surfactant för att förbereda fostret inför ett liv på utsidan. Det är ett ämne som gör att alveolerna hålls utspända så att lungorna inte kollapsar och klibbar ihop sig när vi andas ut. Innerörat är nu helt utvecklat och fostret kan känna skillnad på upp och ned. Innerörat kontrollerar nämligen balansen. Bebisen är nu ca 27 cm lång, och väger ca 700 gram.

Mamman

Din fundus, det vill säga toppen av livmodern, har nått över naveln. Du känner fostrets rörelser väl och kanske kan du till och med avgöra när fostret är vaket och när det sover.

Det är vanligt med halsbränna, ryggont, täta urinträngningar och ont i benen. Vissa kvinnor samlar vatten i vävnader och får svullna ben, framför allt på eftermiddagar och kvällar. Lägg upp benen när du sitter och lägg en kudde under benen när du sover. Du kan också använda stödstrumpor för att lindra besvären.

Ungefär två procent av alla gravida kvinnor drabbas av havandeskapsförgiftning. Oftast sker det i slutet av graviditeten, det är ovanligt att man drabbas av det innan vecka 24. De vanligaste symptomen är svullna händer, svullna fötter eller svullet ansikte samt en snabb viktökning. Tack vare regelbundna blod- och urinkontroller på mödravårdscentralen kan tillståndet nästan alltid upptäckas innan det blir allvarligt.

 

MVC

Var på besök hos BM under vecka 24(23+6) och då mätte mitt SF-Mått 24 cm.
Hjärtljuden låg på 150 slag/minuten och alla värden var bra.

Bild




Egen bild/Anteckning:

Under vecka 24 hade jag det ganska bra, sammandragningar började släppa ch halsbrännan var ofta som bortblåst. Jag hade ännu inte börjat få speciellt ont i ryggen, utan hade bara det vanliga besväret utav fogarna och stor trötthet.






Kommentarer
Postat av: Michaela - I Väntan På Lillfisen

Hehe ja förhoppningsvis kommer bebisen snart =) 17 dagar kvar till BF idag... =) Visst är det spännande =)



Nu som först börjar nervositeten komma =)



Allt är bara bra,hoppas det är bra med er också =)

2011-03-15 @ 11:28:38
URL: http://www.michaelabergqvists.wordpress.com
Postat av: Elin =) 18 år och mamma till Molly <3

SVAR: Ja men precis, jag hoppas verkligen att hon grejar det här med Kelly och inser att hon faktiskt är en mamma!



Jag blir så extremt avundsjuk på dig att du ska ha en till liten bebis :P

Hoppas att din värk går över, men det är ju iaf inte jätte långt kvar tills h*n ska ut :D

Stor kram

2011-03-15 @ 17:05:13
URL: http://elinskogsberg.blogg.se/
Postat av: Tessa- Mathilda & Melvins mamma

Super fin mage, blir så avis :)

2011-03-17 @ 20:41:53
URL: http://tessa84.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0