Öppet brev till Lindex.

Hej.
 
För en tid sedan hittade jag ett inlägg på eran Facebooksida, skrivet av en mamma vars dotter provat kläder hos er och inte kunde ha dem. Barnet i fråga var normalviktig och hade en normal längd för åldern, och i just denna butik i Borlänge fanns bara era jeansshorts i modellen "Slim". Byxorna passade antingen inte i midjan eller blev för stora nedtill. Denna dag med shopping slutade med att flickan grät i eran provhytt.
 
Så nu undrar jag, varför är era sk flickkläder MINDRE än era sk pojkkläder?
Jag har vänt mig till er på eran Facebooksida och fick där inget konkret svar, utan ni upprepade gång på gång att ni skulle hänvisa mina "önskemål" till er inköps- och designavdelning för barnkläder.
Till saken hör ju att jag absolut inte lämnade en åsikt, för det är inte en åsikt att era flickkläder är mindre än era pojkkläder - det är ett faktum och jag har ännu inte fått en konkret svar.
 
Efter att ett flertal personer ställt samma fråga, gång på gång så svarade ni igen och ännu en gång tycker jag att erat svar är otillräckligt. Ni svarade såhär, jag citerar -
 
"Det är väldigt tråkigt att S dotter blev ledsen när hon provade kläder hos oss.
Så önskar vi absolut inte att det ska vara.

Som vi har skrivit tidigare försöker vi att ha ett brett sortiment och erbjuda olika typer av jeans.
Vi har många olika modeller med olika passformer t.ex lite smalare (slim) och vidare (loose) och andra modeller. Se gärna vårt sortiment på byxor och jeans:http://www.lindex.com/se/barn/flick-128-170-cl/byxor-jeans/ Det kan vara så att butikerna inte alltid har hela sortimentet inne.

Alla våra kläder provas av barn för att passformen ska vara bra.
Vi använder oss av en kroppmåttslista från TEFO – Svenska Textilforsknings Institutet som är den mest vanliga i branschen. Enligt den listan är grundmåtten på pojk-och flickkroppen
samma upp till strl 140 dvs ca 9-10 år. Kroppsmåtten är alltså samma upp till strl 140 men
däremot kan kläderna ha olika mått beroende på passformen i just det plagget. 

När vi pratar om de olika jeansmodellerna så handlar det om passform inte om storlek.
Det som styr passformen är den modebilden som finns och vi anpassar sortimentet efter efterfrågan.
Just nu är jeansen på pojk inte lika smala i silluetten som på flick.
Vi utvecklar vårt sortiment hela tiden och man vet aldrig hur detta förändras i framtiden och
vi tar till oss era åsikter kring detta.

Det är mycket viktigt för oss att få information om vad våra kunder har för synpunkter på vårt sortiment. Vi tar till oss alla synpunkter och tar dem vidare till vår inköps- och designavdelning för barnkläder."
 
 
Ännu en gång, ni svarar inte på frågan.
Ni uppger att barnens kroppar börjar skilja sig åt storleksmässigt vid 9-10-års åldern men ändå så skiljer det flera cm i storlek på era kläder för betydligt YNGRE barn än så. Det finns massor med exempel på att era flickkläder är både mindre och mer figursydda än pojkkläderna.
 
Och än en gång, nu undrar jag varför?
 
Varför är flickkläder mindre?
Varför är flickkläder figursydda?
 
Vidare så undrar jag även varför ni tidigare valt att sälja vadderade bikiniöverdelar till 2-åringar.
Är detta något som någonsin legat i modet, eller är det något ni strävar efter ska bli mode?
Sedan undrar jag också kring er tanke bakom att sälja nylonstrumbyxor i strl 86, men att inte sälja vanliga strumpbyxor med halkskydd i samma storlek. Sen ser jag även då jag kollar er hemsida att ni ej säljer strumpbyxor på de sk pojkkläderna, utan väljer att enbart låta flickorna ha detta plagg. Detta undrar jag också kring, varför har ni valt att göra så?
 
Jag är också nyfiken på era badkläder till barn i strl 86-122.
Varför finns det bara små bikinitrosor(och någon enstaka baddräkt) till flickorna och stora bekväma shorts till pojkarna? Tycker ni att flickor som bär storlek 86-122 ska använda dessa små sexualiserade kläder, eller är detta också modet?
 
Jag har väldigt svårt att förstå vart ni står i dessa frågor och skulle gärna uppskatta ett personligt svar.
Jag finns att nå på mailadress: [email protected]
 
Med vänliga hälsning// Anna Vestman 
 

RSS 2.0