Vecka 18(Egentligen i lördags).

I magen

Nu kan fostret höra! Benen i innerörat och nerverna till hjärnan är utvecklade. Fostret kan höra ljudet av blod som pumpas genom navelsträngen och moderns hjärtslag. Det kan till och med bli skrämt av höga ljud.

Fostret kan också svälja. Han eller hon kan svälja så mycket som 1 liter fostervatten under en dag. Nya forskningsresultat indikerar att fostret redan kan känna törst. Törsten kan vara anledningen till att barnet sväljer för att hålla det skyddande fostervattnet på en jämn nivå.

Fram tills nu har fostrets skelett varit mjukt men nu börjar det att hårdna. De första benen att hårdna är de som finns i benen och i innerörat. Handflatorna har sin rätta form och nu utvecklas fingeravtrycken.

Barnet är känsligt för ljus och det kan göra grimaser, vinka och reagerar på ljud och stötar. Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen. Bebisen är nu ca 20 cm lång, och väger ca 200 gram.

 

Mamman

Det kan vara svårare att sova allt efter som magen växer. Använd gärna en hel bunt kuddar för att skapa en skön sovställning och kissa alltid innan du lägger dig.

 

Bild


Egen bild/kommentar:

Enligt testen så känner man inte sparkar, som riktigt sparkar ännu men det gäller nog mer förstagångs
gravida. För jag känner sparka, både inne i magen och utanpå. Och om man kikar ner på magen då jag ligger ner så kan man även se hur magen hoppar runt lite då bebisen är extra vild därinne!
Jag mår ganska bra, känner mig dock lite seg mest hela tiden och magen strular p.g.a järntabletterna.
Jag får mer och mer besvär av foglossning och känner av det direkt om jag är det minsta aktiv en dag.
Har UL på fredag, och ajg längtar verkligen trots att jag nu börjar bli mer ochm er nervös för att det ska var något fel på barnet, att det ska saknas delar på liten eller att hjärtat inte fungerar som det ska.
Är nervös för att de ska säga att bebisen inte är livsduglig och kommer att dö, det vore det värsta som kan hända!


Kommentarer
Postat av: Sandra - Gravid i vecka 20

Sv: Ja eller hur, och den kommer ju i lager den 25e februari, vilket betyder att jag isåfall inte får den förrän i början på mars.



Det stämmer bra, vet du var det är? ^^

2011-01-24 @ 17:01:48
URL: http://ettplussett.blogg.se/
Postat av: Sandra - Gravid i vecka 20

Sv: Jaha, där ser man :) Nej det är ju inte alls långt emellan.



Jag planerar att föda i Sollefteå (:

2011-01-24 @ 17:49:43
URL: http://ettplussett.blogg.se/
Postat av: Niikki

Ja nu går det knappast att missa att jag ska ha barn :P Ja då sparkar känna jag mycket utav, spkarka mest kvällarna. Inte lika livlig som Caspian va för han sparkade dygnet runt :P Tim va helt knäckt när jag väntade Caspian. Han hade sömnproblem och sov jätte dåligt, sen rörde jag mig för mkt så han vaknade av det och sen låg jag alltid mot honom och ville han ligga med ryggen mot mig så sparkade Caspian honom i ryggen hela tiden :P Hehe Märker du mycker skillnad på sparkarna om du gemför när du väntade Saga?

2011-01-24 @ 18:01:01
URL: http://mammaniikki.blogspot.com
Postat av: Maja

Jag går in i v18 om två dagar och blir bara mer och mer pirrig över graviditeten. Min första, så allt är så otroligt nytt och läskigt.

2011-02-23 @ 09:47:08
URL: http://mcaria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0