Vecka 20.


I Magen

Grattis! Du är halvvägs till förlossningen. Fostret upptar allt mer av utrymmet i livmodern och den ökade tillväxten kommer att skapa ett tryck på dina lungor, mage, urinblåsa och njurar. Fostrets hud tjocknar och flera hudlager utvecklas; dermis, epidermis och underhud. Hår och naglar fortsätter att växa. Benisen är nu ca 23 cm lång och väger ca 300 - 350 gram.

Mamman

Nu känner de flesta att fostret i magen rör på sig. En del kan dock få vänta lite till innan de märker de första fosterrörelserna. Livmodern har växt mycket och magen skjuts fram. Det kan göra att naveln putar utåt. Vissa kvinnor kan få jobbigt att andas eftersom inre organ trycker på lungorna. Det tillståndet kan fortsätta tills det att barnet vänder sig med huvudet nedåt. Det händer oftast fyra till sex veckor innan förlossningen om du är förstföderska

Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret nu i huvudsak bara koncentrerar sig på att växa. Jämför inte din mage med andras eftersom den kan variera mycket mellan olika kvinnor. Om du känner dig trött kan det bero på järnbrist. Många kvinnor behöver ta tillskott av järn från vecka 20. Rådgör med din barnmorska på mödravårdscentralen. Hon kan testa ditt blodvärde.

 

På MVC

Från ungefär vecka 19 lyssnar barnmorskan på fosterljud - främst hjärtljudet. Hon kontrollerar att hjärtfrekvensen är normal. Mellan 110 och 160 slag per minut anses som normalt. Barnmorskan lyssnar med en tratt eller med en så kallad doptone som är en liten ultraljudsapparat med högtalare. Då kan du och din partner också höra.

Under vecka 20 får du också ett moderskapsintyg av barnmorskan. Det bekräftar att du är gravid och anger också beräknat datum för förlossningen. Intyget ska skickas till Försäkringskassan.

Kanske är det dags att börja föräldrautbildningen. Den påbörjas vanligtvis mellan vecka 20 och 30. Formen för den och antalet föräldrapar som deltar varierar mellan olika mödravårdsmottagningar. Det kan vara i stora eller mindre grupper och med en eller flera barnmorskor. Det kan vara på dagtid eller på kvällstid. Utbildningen är gratis och båda föräldrarna har rätt till ersättning från Försäkringskassan för att delta. Det kan skilja mycket på utbildningen mellan olika mödravårdscentraler men oftast tar man upp föräldraförsäkringen, vad som händer under förlossningen, vilka smärtlindringsmetoder som finns hur man kommer igång med amningen.

 

Bild

 

Egen bild/Anteckning

Jag har börjat få mer och mer halsbränna, och mår illa till och från igen. Jag känner att livmodern har flyttat sig uppåt i magen, och nu ligger med toppen strax ovanför navenl, detta gör att jag känner bebis sparka längre upp nu. Bebisen är väldigt aktiv, och det skiljer sig rejält från grav med Saga då jag hade moderkakan i framvägg och Saga var en lugn bebis si magen. Detta är en riktig buse som gör sig påmind väldigt, väldigt ofta både natt som dag. Jag har börjat få otroligt jobbigt att andas och att sova, flåsar för ingenting och känner mig ganska trött.

Undra varför man alltid ser mindre ut på bild då man tar gravidbilder?

I vanliga fall ser man ju större ut, men inte då man tar magbilder inte.. Jag tycker själv att jag ser betydligt större ut på riktigt än vad jag gör på bilderna! Aja, maan ser iaf på den under bilden att min enda bristning från graviditeten med Saga börjar bli värre denna gång. Den har ändrat färg och blivit djupare. Hoppas att denna bristning är den enda jag får som minne utav denna grav med :P

 


Kommentarer
Postat av: Jennie - Stolt hundägare och blivande mamma

sv: Ja den är riktigt skön ska du veta :)



Härliga magen, den börjar bli större nu :)

2011-02-08 @ 12:00:36
URL: http://jenniezen.blogg.se/
Postat av: Michaela - I Väntan På Lillfisen

Jadå allt är toppenbra med mig :) Börjar bli ruskigt trött bara :/



Hehe nä 6,1 är inte något att nojja sig över :) Men det känns varje gång man ska väga sig som att man gått upp hur mkt som helst :P Men så blir man positivt överraskad varje gång istället :D



Åh skönt att din kompis ville följa me :) Tur som sagt att man har bra vänner :D



Kram

2011-02-08 @ 12:41:22
URL: http://www.michaelabergqvists.wordpress.com
Postat av: Åsa

Tack så mycket. :) Fast lite muskler till hade jag gärna haft, får jobba vidare på det.



Hittade din blogg av en slump och tyckte våra barn var lite lika :) Hoppas det går bra för dig denna graviditeten och att du får må bra.

Kommer garanterat kika in här rätt ofta. :)

2011-02-08 @ 20:32:12
URL: http://ladygasp.wordpress.com
Postat av: mikaela - mamma till miliam & bebben i magen!

hej anna jag snodde din text om vecka 20 :D bara så du vet =) KRAM

2011-02-11 @ 08:52:56
URL: http://ungmammaaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0