Veganbak!

Hejsan - Inlägg 681.


Nej, jag syftar inte på en vegans bakdel, utan på veganska bakverk.
Visst kan man baka goda saker, även om att man utesluter animaliska produkter!
Det är inga problem, bara man har de rätta recepten.
Jag har rotat reda på lite recept åt er, på lite goda saker som man kan testa att baka.
Även om man inte är vegan, så kan det ju vara skoj att testa någonting nytt!

Så, här kommer 3 recept som jag tyckte verkade trevliga!


Chocolate chip cookies
8 dl vetemjöl eller 5 dl vetemjöl och 3 dl havregryn
1 tsk bikarbonat
2 ½ dl socker, helst muscovado eller rårör
1 tsk vaniljsocker
eventuellt 2 krm kanel
eventuellt ½ dl kakao
250 g margarin
1 dl hasselnötter, grovhackade
150 g vegansk mörk choklad, grovhackad
cirka ½ dl vatten

Blanda mjöl och bikarbonat, rör ner socker, eventuellt havregryn, vaniljsocker, kanel och eventuellt kakao. Skär margarinet i bitar och blanda in i mjölet med fingrarna till en smulig massa. Blanda i grovhackade nötter och choklad. Tillsätt vattnet och blanda till en fast deg. Pressa ihop degen och rulla till en tjock rulle på cirka 6 centimeter i diameter. Skär i 15 skivor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda 18 minuter i 175 grader.
Variation: Använd andra nötter som mandel, pekannöt, paranöt eller valnöt.

 


 

Sött pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk socker
100 gram vegetabiliskt margarin
3 msk kallt vatten

Blanda mjöl och socker i en skål. Gnid in margarinet med fingertopparna till en smulig massa. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut i en pajform. Låt gärna pajen vila i kylskåp 30-60 minuter. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter.

Äpplepaj

Gör ett sött pajskal. Lägg 4-5 tunt skivade äpplen i pajskalet, strö på socker och kanel efter smak. Strö på lite smuldeg, recept nedan, eller gör ett pajgaller, se bärpaj. Grädda i 200 grader i 20 minuter tills äpplena är mjuka och smuldegen fått färg.
Variation: Lägg ett lager riven mandelmassa i botten på pajskalet, lägg sedan på äpplen och smulpaj och grädda.
Koka ihop äpplena med socker och lite vatten så de mjuknar något innan de läggs i pajskalet.

 


 

Kladdkaka
175 g veg margarin
2 msk ljus sirap
3 dl socker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 ¼ dl sojagrädde

Smält margarinet och häll i sirapen. Blanda i sockret. Sikta ner kakaon och mjölet under omrörning. Häll i sojagrädden lite i sänder medan du vispar i mjölet. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 25 cm i diameter, häll i smeten och grädda i 175 grader i 20 minuter. När du tar ut kakan kommer den att verka väldigt lös och inte alls kakig, men det är precis så den ska vara! När den får stå en liten stund stelnar den till precis lagom kladdig konsistens! Ät med vegansk vaniljglass, gärna medan kakan fortfarande är ljummen, eller vispbar vegansk grädde. Kakan är god flera dagar efter bakdagen (om du kan spara den så länge vill säga…)
Variation: Blanda 1-1 ½ dl hackad mandel, nötter (hassel, val – eller pekan) eller kokosflingor i smeten.

 


Källa: Vegania.net

 

 

 

 

Puss!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0