Pälsindustrin.

Hej - Inlägg 686.


Som ni kanske redan hört och sett har det stormat en del kring den svenska pälsindustrin under den senaste veckan.
Djurrättsalliansen har gjort ännu en film som visar upp de dolda sidorna av industrin och hela Sverige blir chockade.. Utom de som redan vet om att detta förtryck finns.
Det här är en indusrti som går långt tillbaka, men som många tror har försvunnit.
Så är inte fallet utan, idag i Sverige finns 75 st minkfarmar och ett mindre antal chincilla och kaninfarmar.
På dessa farmar lever djuren i burar, något som för dem är helt onaturligt.

Även om burarna håller ett visst mått, som regeringen anser är passande är det ändå för litet för att minkarna skall kunna bete sig naturligt och detta skapar såklart beteeendestörningar hos ett flertal av djuren.
Så som att frentiskt bita i gallret, på varandra och sig själv är vanligt förekommande störningar.
Djur som minkar, kräver stora ytor där de kan spinga fritt. De är skapta för ett aktivt liv och då de inte får det så skapar det såklart alla dessa beteendestörningar.
Att farmägarna står bakom sin uppfödningf och försvara sitt hadlande gentemot dessa djur är skrämmande.
De väljer att se det som om de håller sin innanför lagarna så är det ok.
Att man inte kan se att djuren lider är för mig oförståligt. Ser man inte att djuren lider?
Och vad är nyttan med päls? Jag vill gärna tro att vi kommit så pass långt i vårt samhälle att vi inser att pälsar inte ens är nödvändigt. För när skönhetsidéal tar över allt och gör det okej att plåga andra individer ja, då har det gått för långt.

Här under följer lite fakta kring pälsdjursindustrin.


Minkar

I Sverige föds det varje år upp runt 1,3 miljoner minkar på pälsfarmer. Ungarna föds i maj. Efter ca. två månader tas ungarna från mamman och placeras i separata burar. Därefter får minkarna leva fram till november då de gasas ihjäl. Farmaren låter vissa djur leva och dessa används sedan som avelsdjur inför nästa säsong. Minkarna lever i burar som man brukar säga är stora som en uppslagen kvällstidning. En bolåda av trä är ansluten till buren. Burarna sitter tätt och på en farm kan det finnas över 100 000 minkar. De flesta farmer har dock omkring 10 000 djur när det är säsong. Denna miljö, ostimulerande och monoton, skiljer sig drastiskt från den vilda miljö minkar naturligt lever i. I det vilda lever en mink alltid nära vatten, utnyttjar sig av många bohålor och håller hårt på sitt revir. När minken är aktiv nattetid rör den sig mycket inom sitt revir.

Chinchillor

I Sverige föds det upp ett par tusen chinchillor varje år. Det krävs i genomsnitt 120 djur till en helkroppspäls. Chinchillor är små djur som ofta föds upp som sällskapsdjur. På farmen får chinchillorna leva i sju till åtta månader innan de dödas. Den vilda chinchillan är i dag nästan utrotad. Ursprungligen kommer den från Sydamerikas höglänta områden, innan man började föda upp den för pälsproduktion. Chinchillan är ett socialt djur som kan leva tillsammans med ett hundratal andra chinchillor i en koloni. På pälsfarmerna hålls dock aldrig fler än ett par stycken i varje bur.

Kaniner

I Sverige föds det upp ett par tusen kaniner varje år. Kaninen är precis som chinchillan ett socialt djur. Det finns några farmare i Sverige som föder upp kaniner för pälsproduktion. Främst är det rasen Castor Rex som föds upp för pälsens skull. Kaninerna dödas efter sju till åtta månader, efter att ha suttit i stimulansfattiga burar utan möjlighet att bete sig naturligt. En del av till exempel Castor Rex-uppfödarna utnyttjar även köttet från kaninen, men för det mesta används andra kaninraser, som exempelvis New Zeeland, till enbart köttproduktion. De raserna dödas oftast efter tre månader eftersom de redan då ger ett bra kött.

 

Allt detta visar tydligt att djuren INTE mår bra, de får inte möjlighet till att bete sig normalt och ändå är det ok?

Såhär säger lagen:

Grundläggande för svensk djurskyddslagstiftning är att djur som förekommer i diverse djurindustrier skall hållas väl och få sina arttypiska behov och beteenden tillgodosedda. Detta stadgas tydligt i den svenska djurskyddslagens portalparagrafer: nämligen att djuren inte ska utsättas för onödigt lidande (2 §) och att djuren ska kunna leva ett arttypiskt beteende (4 §).

 

Följer dessa farmar detta? Skulle inte tro det.. Är det dags att göra något?

JA!

 

 

 

 

 


 



Kommentarer
Postat av: Matilda

Spelar ingen roll hur stora burarna än är de kommer aldrig va naturligt för dom, Tycker de är så fruktansvärt synd om dom som lever i en sådan miljö :/

2010-08-13 @ 19:37:11
URL: http://mollekindahl.blogg.se/
Postat av: nathalie

Kika in i min bloppis, ca 400 olika artiklar till låga priser! Håller på att spara till körkort, så behöver alla små slantar som går! I bloppisen finns: kläder, smycken, filmer, smink och lite annat smått och gott! (Även barnkläder) Titta in vettja ----> http://xnathalie.blogg.se/buyyourstile/ <----



(jag ursäktar om reklam inte är godtagligt i denna blogg, strunta då i denna kommentar! Tack i alla fall.)

2010-08-13 @ 19:42:45
URL: http://xnathalie.blogg.se/
Postat av: Hannah

Usch, jag hatar verkligen djur som ska plågas bara för människornas pengar och behov!



men sjukt sööt blogg, älskar designen :)



Glöm inte svara på kvällens frågor i min blogg som finns lite överallt i mina inlägg :). Är du emot djurplåger och onödig slaktning? Kommentera ''stoppa djurplågeriet'' i mitt inlägg om djuren!



Kramar från Hanna.

2010-08-13 @ 21:54:45
URL: http://hannazather.blogg.se/
Postat av: Ilda - Blivande Mamma

Fan då e det verkligen jag som e blind hahah!

Jag e insatt på att gå övertid. men jag är hundra på att jag slipper gå ganska länge :)

2010-08-13 @ 22:17:58
URL: http://mislimoje.blogg.se/
Postat av: Ilda - Blivande Mamma

Ja precis =)

Nu ska jag sova!

God natt på er!

2010-08-13 @ 22:37:15
URL: http://mislimoje.blogg.se/
Postat av: Therese

Hej, det är spetsklänningen du menar antar jag! Den är väl rätt normal skulle jag säga! Beror ju på lite hur man vill den ska sitta, jätte tajt eller ha den lite mer lös! Svårt att säga! Men hoppas de hjälpte lite :)

2010-08-13 @ 22:38:49
URL: http://sveans.blogg.se/
Postat av: Matilda

Hoppas att det görs till en valfråga och att de ledande partierna väljer att ta ställning mot pälsindustrin.

Förhållanderna dessa djur lever under är oacceptabla.

2010-08-15 @ 00:01:33
URL: http://realmatilda.blogg.se/
Postat av: Fredrik D

Djurrättsalliansen driver en facebooksida som handlar om minkarna och hur vi kan stänga ner minkfarmerna. På bara en vecka har det blivit 9000 som står upp för ett förbud mot minkfarmning men fler behövs! Gå till www.facebook.com/sveketmotminkarna och bjud in andra. Ett tidseffektivt och smidigt sätt att bjuda in alla sina vänner är att klicka på "Föreslå för vänner" och när rutan med vänner syns klistra in den här koden i webbläsarens addressfält:



javascript:elms=document.getElementById('friends').getElementsByTagName('li');for(var%20fid%20in%20elms){if(typeof%20elms[fid]%20===%20'object'){fs.click(elms[fid]);}}



Tryck sen på "enter". Ju fler som nås ut till med budskapet om minkarnas situation och vad man kan göra åt den desto bättre!

2010-08-16 @ 10:41:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0