Önskemål!
Hon önskade lite vegetariska recept, och det ska ni få!
Ger er till en början några vegetariska, och några vegan.
Fler kommer eftersom, tänkte faktiskt börja lägga in lite recept i mina vanliga inlägg :)
Here we go!
Broccolipaj
Vegetariskt
Ingredienser
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
lite vatten
Fyllning
1 purjolök
250-300 g broccoli
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
2 tsk italiensk salladskrydda
1 vitlöksklyfta
örtsalt efter smak
2 dl riven ost
Tillagning
Arbeta ihop smör och vetemjöl, tillsätt vatten tills degen blir smidig.
Klä en pajform med degen, nagga den och låt den sedan ligga kallt en stund.
Koka broccolin några minuter. Hacka purjon och fräs den i lite olja. Krydda.
Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 minuter.
Lägg purjon i botten på pajskalet, lägg den delade broccolin ovanpå.
Vispa samman creme fraiche, mjölk, riven ost och örtsalt och häll detta över alltsammans.
Grädda i ca 30 minuter.
Denna rätt tar ca 50 minuter att tillaga.
Potatis och purjosoppa
Vegetariskt
Ingredienser
3-4 stora potatisar
2 purjolökar
1 l grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
Salt, ev. peppar
Tillagning
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Skölj purjon och strimla den.
Häll potatis, purjo och buljong i en kastrull.
Koka tills potatisen känns mjuk. Kör soppan i mixer, vispa sedan ner crème
fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Detta recept är för 4 st, och tar ca 20 minuter att tillaga.
Spenatlasagne
Vegan
Ingredienser.
Grön fyllning:
250 g hackad spenat
1-2 krm muskot
Lantbuljonspulver
2 dl gröna linser
4 dl vatten
3 dl riven vegetabilisk ost
Röd fyllning:
2 gula lökar
200 gram färska champinjoner
1 stor morot
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 dl vegetabilisk riven ost
1/2 tsk salt
1–2 vitlöksklyftor
1 tsk basilika
1 tsk oregano
10 gröna oliver, skivade
- 8–10 förkokta lasagneplattor(utan ägg)
- c:a 2,5 dl havre– eller sojamjölk
Såhär gör du
Gröna fyllningen:
Koka gröna linser och vatten i en kastrull.
Tina upp spenaten i en annan kastrull och tillsätt kryddorna.
Lyft av grytan. Häll i linserna och muskoten. Rör i den rivna osten.
Röda fyllningen:
Skala och hacka löken. Skölj och skiva champinjonerna fint och fräs med oljan tills löken och svampen mjuknat. Skala och riv moroten grovt. Tillsätt de krossade tomaterna, morötterna, kryddorna och den fint hackade vitlöken till tomatröran. Tag av från plattan. Låt svalna något innan du tillsätter osten.
Smörj en ungssäker form med olja. Börja att lägga ett tunt lager med grön fyllning, lägg lasagneskivor på. Tag en liten bit röd fyllning och toppa med lasagneplattor. Varva sedan med röd fyllning, lasagneplattor och så vidare.
Avsluta med röd fyllning och lägg de hackade gröna oliverna överst. Häll på mjölken och strö över oskalade sesamfrön om så önskas.
Gratinera i 225 grader i c:a 30 min.
Denna rätt är för 4 personer och tar ca 60 minuter att tillaga.
Pasta med sojakross
Vegan
Ingredienser
- 2dl sojakross
- 4 dl vatten
- 1–2 tsk buljongpulver (vegetabiliskt)
- 1 dl tomatpuré
- 1–2 msk olja
- 2 tsk oregano
- 1 krm svartpeppar
- 1 knivsudd chilipeppar
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 msk socker
- 1–2 dl vatten
- salt efter smak
Såhär gör du:
Koka upp vattnet och tillsätt buljongen och sojakrosset. Låt koka i 5 minuter minst. Rör i övriga ingredienser.
Späd med extra vatten om nödvändigt.
Låt koka ihop. Smaka av med saltet och servera med spagetti eller annan pasta.
Denna rätt är för 4 personer och tar ca 20 minuter att göra.
Vegetarisk lasangne
Ingredienser
9-12 st lasagneplattor2 st stora auberginer, skivade
3 st gula lökar, hackade
1 klyfta vitlök, hackade
1 burk krossade tomater
timjan
salt och peppar
Vit sås:
50 g margarin
1 dl vetemjöl
1 liter mjölk
muskot
salt och peppar
250 g riven ost
Gör såhär:
1. Salta aubergineskivorna på båda sidor. Lägg dem på en skärbräda.
2. Fräs lök och vitlök i en gryta. Tillsätt tomaterna, krydda och låt såsen koka tills den tjocknar.
3. Smält margarin och vetemjöl i en kastrull. Späd med mjölk och koka i 10 minuter. Krydda.
4. Sätt ugnen på 200°. Smöra en ugnsform som rymmer 3-4 lasagneplattor. Torka av saltet på auberginerna. 5. Slå vit sås i botten på formen, lägg på 3-4 lasagneplattor. Varva sedan med aubergine, tomatsås, ost och lasagneplattor. Toppa med lasagneplattor, vit sås och ost. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter.
Denna rätt är för 6 personer och tar ca 60 minuter att göra.
Observera att de vegetariska recepten kan innehålla ägg.
Självklart går det att byta ut den vanliga pastan till pasta utan ägg.
Detsamma gäller med osten, all vanlig ost går att byta ut emot vegetabilisk ost.
Alla mejeriprodukter ska gå att byta ut emot såna som inte inne håller animaliska produkter.
Och just det ja, ät gärna sallad till maten, det är nyttigt :D
Ha det bra så höres vi!
Härligt! Det är bara bra med oss, lite trött bara :P hehe
Vad roligt, ja men skriv mer om hur din dag va. Alltid kul att läsa :D
Haha Jag önskar tidigare ^^
Tack för recepten! Jag ska nog pröva göra vegetarisk lasagne nån gång :)
Oh, I like this :D
Är förvisso inte vegeterian, men det låter nyttigt och nyttig borde man ju kunna vara ^^
Åh, känner igen känslan! Vill också verkligen bli publicerad. Funderar på att börja skriva lite smått i Vertex (studenttidningen), börja bygga på självförtroendet och kanske komma vidare.
Ville bli journalist från det jag var 8 år gammal, tills jag skulle söka in på universitetet och plötsligt bestämde mig för att jag skulle bli socionom istället. ^^ Ville bli nyhetsjournalist/reporter och berätta om viktiga(re) händelser, har aldrig varit mycket för smink, kläder, skor och sånt ^^ Vilken typ av journalist skulle du helst vilja jobba som? :)
Bra recept, vardagliga rätter med annat alternativ än kött är alltid uppskattade [:
Tack för dina kommentarer hos mig förresten!
Hihi, let me know what you think om filmen ^^
Oh. Det här var hur bra som helst! Behöver lite nya recept, orkar aldrig leta.. ^^