Apr. 30, 2013


Låt oss få lite kunskap.

Jag tänkte hålla detta inlägg enkelt.
Jag kommer att visa lite bilder, för en bild säger ju mer än 1000 ord, eller hur?
 
Längdhopp - Herrar.
 
Längdhopp - Damer.
 
 
 
 
 
Häcklöpning - Herrar.
 
Häcklöpning - Damer.
 
 
 
 
Googlesökning, ordet herrar. Observera bilderna i bakgrunden samt de förslag jag får.
Vi har INTE sökt på dessa ord förut.
 
Googlesökning, ordet damer. Observera bilderna bilderna i bakgrunden samt de förslag jag får.
Vi har INTE sökt på dessa ord förut.
 
 
Och nu kan ni berätta för mig att kvinnor inte är objekt, som ständigt sexualiseras.
 
 

Det går långt mellan inläggen!

Just nu har det gått långt mellan mina inlägg, jag har inte riktigt hunnit med mig.
Men idag rasslar det till, 2 stycken väldigt läsvärda inlägg kommer att ladas upp idag. Jag ska direkt börja jobba med dem, så se till att klicka er in här sedan.
Jag vill att ni ska läsa detta, att ni ska SE detta.
Det är viktigt, och det bevisar bara ytterligare hur våran värld ser ut. Så klicka er in senare, och läs och KOMMENTERA! Jag vill ha era åsikter och tankar, jag vill veta vad NI tycker, tänker och känner.

Nej men, lite ris och ros då.

Igår hittade jag detta på FB och hos Lady Dahmer - Snippkläder kanske sitter åt lite om man har en JÄTTEDASE dinglandes mellan benen?  Där har alltså företaget Löfvings Kläder HB, fallerat stort med att möta kritik från sina kunder, de går till och med så långt att de anklagar Lena för att driva dem emot konkurs. Jag var in på deras Facebooksida, och varenda plagg var uppmärkt med "Pojke/Flicka", till och med babykläderna - trots att de i ett utalande skriver att på babysar är det ingen skillnad på deras kroppar. Jag påpekade lite fint(näääeee, argt, förbannat) att det är ingen skillnad på pojk/flickkroppar förrän de hamnar i puberteten och att deras butik inte tyckte sälja kläder för barn i tonåren.
 
Här nedan är två utav inläggen från Löfvings Kläder AB, samt ena Lenas inlägg.
 
 
 
Efter detta så valde Löfvings Barnkläder HB att stänga ner sig facebooksida, istäleet för att bemöta konstruktiv och befogad kritik. Det tog dem  dock ca 20 minuter att skaffa sig en ny sida, och nu verkar även den vara borta..
 
För ett tag sedan så skrev jag till Kakburken.se, jag lämnade en synpunkt på deras facebooksida och fick inget svar. Jag valde att avvakta och imorse ramlade svaret in!
Tyvärr inte det svar jag väntat mig.. 
 
 
Några andra kloka genusmedvetna kvinnor hann svara och ifrågasätta Kakburken.se svar, innan det helt plötsligt inte gick längre! Som ni ser på min kommentar så har inte Jannice kunnat kommentera för Kakburken.se RADERADE alla svar samt mitt inlägg. Japp, så hanterar de kritik.
Samma sak hände med en annan kvinnas inlägg som var liknande mitt, när andra ifrågasatte Kakburken.se svar(som var exakt samma som till mig?!) så raderade de konversationen. Japp, bara sådär. 
Tydligen så får man inte kritisera och komma med förslag till dagens företag för då tystas man ner.
 
Pinsamt Kakburken.se, ytters pinsamt att ett seriöst företag behandlar sina kunder på detta vis och inte kan bemöta kritik på ett konkret sätt. Jag skäms på era vägnar.
 
Är det någon ny innegrej bland de mindre företagen, det här med att inte vilja lyssna på sina kunder?
2 företag inom loppet av 2 dagar har verkligen visat sina rätta färger och jag hoppas innerligt att detta inte är standard för små företag i Sverige 2013.
 
 
Ett annat företag som jag valde att skriva till i dagarna är Abeko - Jag funderade över varför de hade valt att dela upp sina gummistövlar i "flick/pojk"katergorier och jag frågade om det var någon skillnad på skorna(förutom att "pojkskon inte gick att välja i rosa och att "flickskön hade högre klack samt ett spänne) och undrade om skorna var anpassade efter barnens snopp/snippa på något sätt. Fick snabbt svar av Abeko, ett trevligt, välskrivet och positivt svar där de skulle se över sina kategorier!
Jag blev väldigt glad och tackade för svar och lämnade förslag om att stövlarna istället kunde gå under namnet "barnstövlar". Men, såklart - det kunde ju inte sluta där.
Här nedan följer kommentarerna som ramlade in under dagen, de flesta positiva och kloka kommentarer men det fanns även en och annan.. Ja, mindre trevlig eller öppensinnad kommentar med där.
 
 
 
Det är tråkigt att man får svar grundade på att de som svarar inte ens läser det man skriver, för det är det som händer här, vid flera tillfällen. Vi kommer med välgrundade argument och möts av, oförstånd. Som att prata med en vägg.
Sen tar Sandras kommentar till mig priset. Personliga påhopp är vad vi tar till då argumenten tryter.
 
Men lite heder åt Abeko som faktiskt skulle se över sina kategorier och jag hoppas innerligt att det gör något. De kan gärna få ha bara en stövel, som passar alla. En utan högre klack eller spänne, i regnbågens alla färger till våra färgranna, underbara barn!

Jag klurar.

Håller på att klura på ett inlägg, så ni får hålla till godo med en snabb uppdatering tills dess.
Ni får gärna komma med förslag på vad ni vill läsa om!

Jag har haft en bra helg, fyndade barnkläder i lördags på barnklädesmarknad ute i Njurunda. Köpte 16 plagg för 275 kr, helt okej! Köpte mest åt Freja, hon behövde lite påfyllnad i sin garderob. Saga fick välja några plagg själv och lyckades komma med i tidningen också, hon och Neo!

Ja, nej. Nu är det middagsdags men jag kikar in snart igen!

Nej men hej, facebookvardag!

 
 
 
 
 
Charloth skickade en länk till mig, hittad i dagens VK(Västerbottens-kurir).
Och jag säger bara - Hej Facebookvardag!
Här förnedrar vi kvinnor, kallar dem horor och skapar en grupp som heter just det - "Alla tjejer är horor".  Det är en MAN i 20-årsålder som skapat gruppen, och jodå, han är anmäld men tror ni att det kommer att bli något seriöst av den anmälan?
Facebook-grupp anmäld.
 
Jag kan med tungt hjärta säga, att det tror inte jag. För kan män gå fria för våldtäkt, så går de antagligen fria från att ha nedvärderat kvinnor med ord som hora, pissluder och slampa. Jag menar, blir du inte fälld för att du knullar en kvinna utan tillåtelse, ja då vet inte hur du ska bli fälld för att du verbalt kränkt henne.
 
Välkommen till Sverige, Facebook, Internet och Världen 2013.
 

Tillägg/rättelse till inlägget under.

Självklart - Genus berör både våra pojkar och flickor. Exakt lika mycket, jag bara valde att gå med en genus/feministikinrikting på det inlägget.
 
Men ingen son som jag har ska någonsin begränsas till att vara "tuff/cool", och han ska aldrig, aldrig kallas fjolla om han bär rosa. Nej, för mina barn ska få 100 möjligheter istället för två!
Samtidigt så ska mina döttrar inte begränsas till att vara "söt/fin", och de ska aldrig, aldrig kallas pojkflicka för att de vill klättra i träd eller leka spiderman!
 
 

Är det såhär vi vill ha det?

Sitter och läser runt lite, blandade bloggar och artiklar kring ämnet Genus och Feminism.
 
Gång på gång dyker frågan upp i mitt huvud - Är det såhär vi vill ha det?
Vill majoriteten av den Svenska befolkningen ha det såhär, eller är vi på väg emot bättre tider?
Ger er några exempel på varför vi bör kämpa för ett mer jämnställt samhälle, varför vi måste börja ge våra barn chansen att hitta sin egna roll och få välja vem hen själv vill vara. Varför vi måste kämpa för att kvinnor inte ska ses som svagare, för att kvinnor inte ska placeras i fack. 
 
Nr 1 hittar vi hos Lady Dahmer.
En kvinna som vågar kritisera patriarken ska slås ner hårt.
 
Klicka er gärna vidare på LDs länkar, och läs Sten Sture Skaldemans kommentarer i helhet. Skrämmande läsning, av en man som helt klart använder sig av härskartekniker och inte kan bemöta kritik på en konkret sätt.
Han drar dessutom på sig offerkoftan en hel del, och uttrycker att vi kvinnor tycker oss äga rätetn att kritisera äldre män för att de är ju bara "gamla gubbar". Japp, moget Sten sture, moget..
 
Nr 2 hittar vi hos Ajour.
Flicka vägras vara stjärngosse - Rektorn ville ha "vackert luciatåg"
 
 
 
Nr 3 hittar vi på bloggen Liwet och vardagen.
Till er som säger att kvinnohat inte finns
 
Dela gärna, sprid och uppmärksamma.
Att det ens är tillåtet på Lund universitet att kränka kvinnor i text på detta vis är svårt att ens ta in.
Så ja, dela - SPRID!
 
 
Nr 4 hittar vi ännu en gång hos Lady Dahmer.
Jag som själv levt med en kontrollerade man, blir alldeles kall när jag inser
att vi fortfarande lär flickor att det är kärlek.
 
 
 
Nr 5 hittar vi både hos Lady Dahmer och hos Aftonbladet.
Jag ska lära Ninja slåss. Hårt och skoningslöst.
&
"De gav sig på min kompis"
 
 
Det får räcka för idag, jag har bara skrapat på toppen av isberget, visat en minimal bråkdel av allt som finns därute. Jag kommer att återkomma till ämnet, igen och igen och igen.
 
Frågeställning igen nu då?
Vill vi ha det såhär?
 
För just nu, om man tänker att...
"Vad ska genus vara bra för?"
 "Jag orkar inte bry mig"
"Vad spelar det för roll?"
"Så farligt är det inte"
osv osv..
 
...så kommer det att fortsätta.
Våra döttrar kommer att bli förtyckta, de kommer att bli sedda som objekt,  de kommer att dömas för sitt utseende, de kommer att räknas som svagare, de kommer att hamna i situationer där de uttnyttjas och de kommer att vara mindre värda.

 

 
 
 
 
 
 
 

Ser ni?

Vad bra det blev här?
 
Färgglatt, nytt, fräscht och stilrent.
Är riktigt nöjd, och tackar Dessan för hjälpen! 
 
Ska verkligen försöka att blogga mer nu, och kommer att blogga mer om sånt som jag bryr om, sånt som jag vill förändra och det jag brinner för. Det blir alltså mindre vardag och mer åsikter och långa inlägg.
 
Vi hörs snart igen!

Nej men hej!

Säg hej till vår senaste familjemedlem - Bugaboo Bee Classic aka Pärlan 2 :)
 

RSS 2.0